2013. május 14., kedd

Mailáth-házak

Fedezd fel!

Napfényfürdő és rejtély a Keleti Károly utcában


Ha a Margit körútról felsétálunk a Keleti Károly utca felé, egy kis térre érkezünk, ahol a Bimbó út elágazásánál most egy hatalmas hatemeletes, trapézalakban kiszélesedő épületet látunk. A Keleti Károly utca felé továbbhaladva egyforma, mediterrán hangulatú, napfényben úszó, takaros villasor kíséri utunkat. Valaha ezen az összefüggő teleksoron ősrégi kúria állt, veteményes kerttel és szőlőültetvényekkel.

A területet Wurmhörger Ádám vette meg 1809-ben, majd Alagovits Sándor címzetes püspök tulajdonjogát, gróf Batthyány Imre vette át 1823-ban. 1851-től Prónay Gábor, majd Koffler Ágostoné lett a terület. A többszörös tulajdonosváltás után a közeli Ganz-gyár mérnöke, a transzformátor feltalálója, Zipernovsky Károly lett az udvarház és az azt övező hatalmas park tulajdonosa, melyet végül gróf Mailáth József vett birtokba.

Az 1928-as területrendezést követően, Rainer Károly műépítész tervei alapján 1929-re el is készültek a ma látható historizáló stílusú épületek. Nézzük is meg sorban, miről mesélnek nekünk, ám még egy történet erejéig álljunk meg itt, a KSH épülete előtti kis téren, ahol a 2011-ben felavatott, Nepomuki Szent János új szobrát is megcsodálhatjuk. A feljegyzések alapján 1848-ban, eredetileg a Prónay család kertjéből helyezték ide a hidak, a hajósok, az utak és a vízimolnárok védőszentjének szobrát, melyet sajnos az 1800-as évek végén egy mulatozó társaság ledöntött.

A szobor mögötti területre Rainer Károly szabadon álló villaszerű bérházak beépítését tervezte, mégpedig úgy, hogy azok minden homlokzata a belsőkertekre vagy az utcákra néz. A tér lezárásaként a sort, a hatemeletes szállodabérház nyitja, mely a legmodernebb technikával felszerelve épült meg. A lakók kényelmét a központi kazán nyújtotta melegvíz-szolgáltatás, fűtés, valamint mosó- és szárítóhelyiség, lift és portaszolgálat biztosította. A nyolcvan, 1- és 2 szobás garzonok egyik lakója Feszty Árpád lánya, Jókai unokája; Feszty Masa festőművész volt.

A szálloda földszintjén egykor étterem-kávéház üzemelt. Bérlője Lakatos József, - aki 10 évig volt a kormányzóság főszakácsa - a legjobb konyhát vitte itt is. Az 1930-as Színházi Élet októberi száma számol be arról, hogy kitűnő zene és kellemes hangulat fogadta itt a neves művészeket és a főváros előkelőségeit. A pár éve bezárt egykori Rózsadomb Vendéglő hátsó kerthelyisége és külső, árkádos nagy terasza ma már üresen áll.

Továbbhaladva az egyébként szűkös Keleti Károly utcában a teret mégis tágasnak érzékeljük. A megvalósult tervek ötletes eredményeként Berey Lajos építőmester a bérházak homlokzatának síkját a földszinti üzletsorok felett, az első emelettől 5,5 méterrel hátrahúzta. Az így kialakult hatalmas teraszok pergolás megoldása és a kőoszlopos korlátok mediterrán hangulatot kölcsönöznek. A földszinti terméskő burkolatot a felsőbb emeleteken halvány színekben, vakolat váltja fel. A loggiák, a sarokpilléres teraszok és az ablakok között szolid díszítés látható. Az U-alakú, négyemeletes, függőfolyosós bérházak belső kertjeihez az utca síkjától beljebb eső kovácsoltvas kapukon át jutunk. Az egyik, virágokkal és bokrokkal gazdagon ültetett kert egy érdekes torzót rejt. A kőszobor kocka talapzatán már csak a lábak maradtak. Ki tudja, talán az egykor volt Prónay kertben állott Nepomuki Szent János előkerült szobra ez, de az is lehet, hogy egy romantikus kerti séta alkalmával egy titokzatos hölgyet vett le itt valaki a lábáról. ;) A lakókat kérdezve, ők sem tudták mi lehetett a szobor története. Rejtély…


Forrás:
Helyszínbejárás 2013
Verrasztó Gábor: A molnár, aki Lipót volt. Napkút Kiadó, 2011.
Ferkai András: Buda építészete a két világháború között. 1995.
kozterkep.hu


1929-es Képes Pesti Hírlap évfolyamában ezt a képet közölték az építkezés megkezdése előtt. (A képet köszönjük Várkonyi Gertinek!)

 
A Mailáth-házak helyszínrajza

A földszinti alaprajz, az 5,5 m-es szakasz felett teraszokkal


A kis térre néző szálloda-bérház


Keleti Károly, Kitaibel Pál utca sarka
Kilátás a szállodából a Nepomuki Szent János szoborra

Ennyi maradt az egykori étterem teraszán

A szálloda-bérház íves lépcsője az emeletekre


Az eredeti kovácsoltvas korlát még megvan

Az ellipszis formájú szinteken már kicserélték ez eredeti burkolatot

A belső homlokzat erkélyei


A Keleti Károly utcán haladva, tömbökben láthatók a Mailáth-házak

A Kitaibel Pál utcai homlokzat hangulatos erkélyei...

... és ablakainak díszei



Széles, kőoszlopos erkély a földszint felett, sarokpilléres emeleti erkélyekkel


Bevezető út a háztömbök közös udvarára



Gyerekek a kapu oszlopain

A közös kertbe lépve, a baloldali háztömb bejáratai.

A jobboldali ház bejárata

Szép, rendezett környezetben

Függőfolyosók

Szépen karbantartott, eredeti liftszekrények a díszes mart üvegekkel


A bejárati ajtók rácsai is megmaradtak


Borostyánnal "átszínezett" vakolat



Kilátás a Keleti Károly utcára mogyoróbarna színben


A háztömb vadregényes belső kertje



A lábáról levett rejtélyes szobor maradványa

A második háztömb díszes kapuja és előtere

Belső homlokzat

Kőkorlátos lépcsősor vezet a belső kertekhez


Látogatásunk végén búcsúzunk ...


... a krémszínű mediterrán hangulattól

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jók ezek a házak és a poszt is! Köszönöm a bemutatást:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek ezek a házak, tényleg villaszerű és mediterrán hangulatot sugároznak. Jó látni a szép rendezett környezetet és a rengeteg zöldet. Köszönöm, hogy megmutattad nekünk!

    VálaszTörlés
  3. Évekig laktam itt, titokzatos egy ház. Egy kis Párizs Budapesten.

    VálaszTörlés
  4. Berey Lajost inkább y-nal láttam írni

    VálaszTörlés
  5. A szobros házban laktam 20 évig. A legendárium szerint a szobor egy magas oszlop szerű valami volt, amit a háború alatt folyton lőttek repülőről, mert azt hitték légvédelmi üteg, ezért a ház férfiai ledöntötték. Hogy mit ábrázolt arról nincs infóm, bár a családom ott lakott vagy 50 évig :)

    VálaszTörlés
  6. De jó! :) Hát ez nagyon érdekes, köszönjük szépen az infót. Ezek szerint a láb egy óriásé lehetett ;)

    VálaszTörlés
  7. hogyan lehet hozzàadni fotokat ? Gyerekkoromban jàrtam a Rozsadombi étterembe mint Ady-iskolai menzàs...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha elküldöd nekem, megnézem, felteszem :) lasdbudapestet@gmail.com

      Törlés
  8. nagyon klassz és alapos írás, szép képekkel, mint azt már Tőled megszokhattuk. köszönke! :)

    VálaszTörlés
  9. Igen itt élek a közelben láttam szépségében és romlásában most egy Marangona nevű kávéház van benne , de ebédelni is lehet benne.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.