2012. október 9., kedd

Postás Művelődési Központ

Kerülj beljebb!

Az Egyedi Palota története


Október 9-én a Postások világnapján, ünnepélyes keretek között újra megnyitotta kapuit a Benczúr Ház, vagyis a Postás Művelődési Központ. A történet az 1800-as évek közepén kezdődött. Stern Ignác szeszfinomító gyáros Artúr fia a kisalföldi Egyeden gazdálkodott földbirtokán, míg Lajos fia az újpesti szeszgyár tulajdonosa lett. A család, nevét a földbirtok után Egyedire változtatta.


Egyedi Lajos a mai Benczúr utcában lakóházat építtetett Marmorek Oszkár műépítésszel. A neoreneszánsz palota 1897-re készült el. A háromemeletes épület alagsorában kaptak helyet a kiszolgáló helyiségek, valamit a házigazda ménesének istállója is. A lépcsőházat szép kovácsoltvas korlát és színes üvegablakok szegélyezték. Az emeleten a Díszterem, a Fehér szalon (hölgyszoba) illetve a Barna szalon (úriszoba) foglaltak helyet. A Vadásztermet az ország vadjainak trófeái díszítették. A hátsó, hatalmas kert a leghíresebb magyar versenyló, Kincsem leszármazottjának, Fatimének az emlékművét rejti.

A ház urának halála után a palota a Magyar-Olasz Bank tulajdonába került, melyet 1930-ban a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapítványa vásárolt meg. Az átalakításokat követően ’54-re a Postások Központi Kultúrotthonává vált. A platánfás kertben komolyzenei koncertek várták a vendégeket. A Díszterem ünnepélyek és előadások színtere lett. 300 személyes konyha, ifjúsági klub, könyvtár és a táncterem is rendelkezésre állt. Az üvegcsilláros termek selyembrokát borítású falai között igazi, pezsgő kulturális élet folyt a Postás Otthonban!


A megváltozott tulajdonosi viszonyok azonban egy időre véget vetettek az intézmény működésének. Hála a kitartó munkának, a Benczúr Ház újra a régi, pazar pompájában, mindenki számára hozzáférhető, kulturált szórakozást és felüdülést jelent! A korábban Andrássy úti Saxlehner palotában működő Postamúzeum is méltó helyet kapott itt. Érdekes, izgalmas kiállítása újra látogatható!

Forrás:
Adalékok a Külső Terézváros történetéhez - 1998.
Szilágyi Maya ügyvezető - Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány
http://www.benczurhaz.hu/





Benczúr utca 27.



Főlépcsőház



Virágos Róth Miksa ólomüveg



Íves télikert



Díszterem félhomályban



Erkély a Díszteremben



Konzol



A díszterem csillárja



Díszes mennyezet



Gobelin, kandallóval a Fehér szalonban



Barna szalon



Étterem a kert felőli részen


Az étterem íves ablaka a kert felé



Kávézó



Hangulatos terasz



Belső udvar



Hátsó homlokzat




Szabadtéri színpad a hátsó kertben




Az emlékmű, borostyán ölelésében

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ház, és micsoda sebesség, milyen hamar megírtad;)

    VálaszTörlés
  2. Hát, ez amolyan gyorspostai szolgáltatás :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik a poszt és a képek is jók lettek! :)

    VálaszTörlés
  4. Majd' félévszázad után jártam itt újra, ahová gyermekkoromban néha vasárnap - amikor édesanyánkat apánk kímélni akarta a háztartási munkától - ebédelni mentünk a "szakszervezetbe", ebéd után sétáltunk a Városligetben. Első komolyzenei élményeim is az itt játszó Postás Szimfonikusok hangversenyeihez kötődnek, Vasadi Balogh Lajos vezényletével. A kerthelyiség nyári előadásai is felrémlenek.Régi emlékem a vadászterem, sokszor megcsodáltam. Kár, hogy arról nincsenek képek, amikor az újranyitás után a Benczúr-házban jártunk, oda nem engedett be a szigorú őr, pedig szívhezszólóan próbáltam megmagyarázni neki, hogy csak a régi emlékek után jöttem. A kávézóban a nagyon kedves hölgy finom kávéja enyhítette a csalódást. Nagy öröm, hogy újra megnyílt, gyönyörű a Ház!

    VálaszTörlés
  5. Kedves ÉvaZsuzsanna, örülök, hogy hozzá tudtam járulni a kedves emlékek felidézéséhez! A Vadásztermet is szépen rendbe hozták, ám a sötét tónus és a fényviszonyok nem tették lehetővé a jobb képek készítését :(. Mostanra ez a terem is nyitva áll, így van még egy ok a következő látogatásra! ;)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű az épület, én is nagyon szeretem. Még évekkel ezelőtt csináltam pár panorámafotót, akit érdekel, itt megnézheti: http://www.panoramablog.eu/media/budapest/benczur/benczur.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a linket, nagyon szépen bemutatja az épületet ez a munka! :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.