2012. október 23., kedd

Fasori Református Templom

Fedezd fel!

A népi építészet mozaikjai


100 éves születésnapját ünneplő Fasori Református Templom története hasonló, mint a Kálvin téri templom építtetése. Kovács Emil lelkipásztor a környező kerületek híveinek tartott igehirdetésére bérelt terme a Rózsa utcában már az 1800-as évek végére szűkösnek bizonyult.

Gyűjtés indult hát Budapest ötödik református templomának felépítésére. Jelentősen felgyorsította a folyamatokat Laky Adolf ötvösművész 300 ezer korona adománya. Neki köszönhető Ferenc József 1867-es koronázására Szent István koronájának javítása, és a koronázási ajándék díszszekrényének elkészítése is.

1908-ban a székesfőváros az Izabella és a Hegedűs Sándor utca saroktelkét ajánlotta fel az építkezésre, ám az kicsinek bizonyult. Az 1909. április 15-i tervpályázat már a Fasori telek beépítésére szólt. A késő szecessziós stílusú templomot Árkay Aladár eredetileg a mai formájának tükörképeként tervezte, az azonban a szomszédos Herczel Sebészeti Szanatórium kilátását takarta volna. Ekkor báró Herczel Manó 33 ezer koronás hozzájárulásával a két torony és a parókia a másik oldalra épült.


A homlokzat Zsolnay-díszei, a kerítés mintája, a faragott padsorok, mind a népi építészet motívumait vonultatják fel. A görögkereszt alakú, karzatos belső teret hatalmas kupola zárja. Alatta a bronzcsillár Miákits Károly műiparos munkája. A kapu formájú festett üvegablakok Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A szószék fölött modern vonalú orgona zárja a szentélyt.

A Fasori Református Templom modern formavilága és díszítése a szecesszió egy újabb vonulatát tárja elénk. Egy séta alkalmával érdemes alaposan megfigyelni az épület részletgazdagságát!Forrás:
Helyszínbejárás
www.fasor.hu

Templom a Városligeti fasoronGesztenyefa árnyékábanHarangtoronyKőburkolat


Oszlopok és íves ablakok a hengerenDíszes bajárat


Torony a Zsolnay-díszek mellett
ZsolnayNépies motívumok a kerítésenKőfaragásosFaragott díszítés a kapunZár szívecskékkelBelső térRóth Miksa-féle ablak

Bronz csillárSzépen faragott padsorok

Lámpa, késő szecessziós stílusbanFasori Református Templom

8 megjegyzés:

 1. Nagyon jól néz ki, meghalok a kilincstől, a lámpától és a többi részlettől! A kapuról meg ne is beszéljünk...

  VálaszTörlés
 2. Gondoltam, hogy neked különösen elnyeri a tetszésed! :)

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  A templomra nagy hatással volt a német-svájci építészpáros Robert Curjel és Karl Moser karslruhei Lutherkirchéje 1905–1906-ból.

  Árkayé persze szebb. : ). Árkay más tornyot csinált és áthelyezte a jobb oldalra, ill. a félköríveket lecserélte boglyaívekre és magyaros-geormetrizáló mintázatban tobzódik. : ) Még a mellette lévő paplak is nagyon hasonlít.

  Z

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bal oldalon van a torony (ha szemből nézzük). Az eredeti terv szerint a jobb oldalon lett volna. A szomszédos szanatórium (volt BM Kórház épület) tulajdonosa pénzt adott azért, hogy az egész tervet tükrözzék. Ezzel került a torony a bal oldalra. Mindenesetre a karlsruhei templomhoz való hasonlóság elég szembetűnő, ha jóindulatú vagyok, akkor kreatív továbbgondolás, ha kevésbé, akkor az ötlet elég nyílt lekoppintása... :))) Persze a fasori templom akkor is szebb. :)

   Törlés
 4. Ezeket a boglyaíveket kifejezetten szeretem, kicsit olyan hangulatuk van, mint egy nagy kemencének. És köszönjük a plusz infókat is! :)

  VálaszTörlés
 5. 19 éves koromig ott laktam a kozelben, nagymamàval mindig a fasori temlomba mentunk.Nagyon szìvdobogtatò làtni ezeket a képeket. Koszi! :)

  VálaszTörlés
 6. Bóday Éva....én itt születtem az akkori Herczel szanatóriumban, és a szomszéd református templomban kereszteltek meg....

  VálaszTörlés