2012. április 17., kedd

A mézeskalács házak földjén I.

Fedezd fel!

Rendőr lakótelep


Villamoson zötykölődve, a Fehérvári útról is látszik az a mézeskalács ház, ami az Allee Bevásárlóközpont és a vasúti felüljáró híd között, a játszótér mögött bújuk meg a ligetes környezetben. Már régóta vonzott egy képzelt világ mögötte, így bekukkantottam. Belépve csodálkoztam rá, hogy ez valójában nem egyetlen házsor, mint ahogy korábban látszott, hanem egy háztömbnyi kis település.

Körbenézve, még 9 hasonló házikó állt a a nagy udvarban. A gondnoktól tudtam meg, hogy a 10 épület 1928-29 között épült a Horthy korszakban, a magyar királyi államrendőrség szolgálati lakásaként. A lakóházak valószínű Gerlóczy Gedeon tervei alapján készülhettek, és felújításukra a 80-as években került sor.

A mustársárga épületek közül néhány, a felújítás során sötétzöld színt kapott. A kert középső részén álló központi, a többi háztól kissé eltérő, magasabb épületet is ekkor festhették fehérre. A háztömbökhöz henger alakú lépcsőház tartozik, kapuik felett óriási, néhol sajnos törött üvegű kandeláber lámpatestekkel. A zegzugos épületek egy-, illetve kétemeletesek, helyenként tetőtér beépítéssel, érdekes boltíves teraszokkal, kovácsoltvas korláttal, az ablakokon barna spalettákkal és a ládákban muskátlival.

A földszintes lakások erkélyeiről lépcsők vezetnek a tujákkal körbevett kis kertekbe. A házak között szépen kirakott, köves utacskák kanyarognak a virágültetvények között. Az udvaron idős nénik beszélgetnek a padon, és gyerekek játszanak. Virágzik az orgona, a tulipán, a kék nefelejcs, az aranyvessző. A kis kolónia valóban élettel teli hangulatot áraszt.
A mézeskalács háztömb kapuja nyitva áll, szabadon megtekinthető. :)





Fehérvári út - Kanizsai utca - Fadrusz utca - Hamzsabégi út




A Fehérvári útról látható sorház a játszótérrel


Az építés évszáma a bejáraton


A telep középső háza



Zöld ház


Mustársárga ház



Henger alakú lépcsőház



Törött üvegű lámpa

Mese erkély


Spaletták

A virágok dömperen érkeznek


Virágoskert

8 megjegyzés:

  1. Nahát, erre járok minden reggel és még nem láttam őket.

    VálaszTörlés
  2. Nehéz észrevenni a játszótér mögött, de érdemes arra sétálni és megcsodálni :)

    VálaszTörlés
  3. Gratula Vero!! Ez szupi!! :) Fantasztikus vagy és a képek is! Főleg a dömperes..:) Még ilyet, sokat!!! :)

    VálaszTörlés
  4. A mai leaszfaltozott, parkolóként használt belső udvarban homokozó, mérleghinta és padok voltak.Földszinten laktunk,rózsát, liliomot ültettünk, volt egy kis konyhakert.Késő estig az udvaron játdszottunk. Családias volt a hangulat, mindeki ismert mindenkit.Egyedül a vonat közelsége lehet zavaró, de én ott születtem és fel sem tűnt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Nagyon jó hangulata lehetett. Bár nekem most is tetszik ez a "lakópark". :)

      Törlés
  5. Én ide születtem és éltem 5 éves koromig...

    VálaszTörlés
  6. Ma (újra) bementem én is - nézd meg a mai képeket... a házak sajna kopottabbak, viszont klassz kis játszóterük van bent, és szép zöld a sok növény

    https://enigylatom18.blogspot.com/2019/07/latogatas-kanizsai-utcaban.html

    VálaszTörlés
  7. Olyan mint egy igazi meseház.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.