2015. november 11., szerda

Budapest kerek világa


Fedezd fel!

Hengerek Kőbányán és a Kis-Sváb-hegyen


Már olyan régóta hengergetem magam előtt ezeket a házakat, hogy végül eljött az idő, hogy szépen kihajtogassuk őket. Többnyire a régi belvárosi épületek cirádáin akad meg leginkább a szemem, vagy azokon a régi típusépületeken, amik egykor valamilyen tudatos koncepciót követve keltek életre a tervezők ceruzái nyomán. A modern építészettel bevallom, nehezebben barátkozom, de erre is volt már példa, amikor Káposztásmegyeren jártam. Bár nem vagyok a hasáb lakótelepek, kaptár házainak híve, nehéz megmagyaráznom, mi fogott meg az utolsó budapesti, és típusában legmodernebbnek számító lakótelepben… Talán az a szép, meleg nyári nap, vagy az a hangulat, a békés nyugalom, ami akkor ott pont engem várt a Homoktövis lakópark és tágabb környezete körül, a mélybe alábukó dimbes-dombos park a kanyargós kis utacskájával. :)A makettszerű, vonalzó mellett felsorakoztatott toronyházak ritmusát már egyre több helyen kezdik megtörni a nagy erkélyekkel szegélyezett új formák, a lakóparkok. Ezek közül most megnézünk egy-egy kupac henger alakzatban tervezett példányt. Nem idegen persze a forma, hiszen már jártunk egy budai henger-műben, annak is a tetején, ahonnan nézelődtünk is kicsit. :)


A Budapest Hotelt elhagyva átmegyünk a szomszédos kerületbe, végig a Városmajor utcán, aztán egy jobb kanyarral befordulunk a Csaba utcába, és hosszan bandukolunk felfelé, amíg el nem fogy az út. Egy kis kacskaringó után már fel is tűnnek a magasba hengeredő épületek a Kissvábhegyi- és az Álom utca ölelésében, háromszor, hármas csokorba kötve. Az erdő mellé épült modern lakóházaknak szép, rendezett a környezete. Itt-ott virágok és sziklakertek teszik hangulatossá a parkot. A magas sövények mögött a gyerekeknek még játszóterük is van, és a hintával sem kell olyan magasra szállni, hogy élvezhessük a remek kilátást! :)A budai kis kirándulás után, átszeljük a várost, és Kőbányáig meg sem állunk. Miután megnéztük a nagy bányatavat, vetünk egy pillantást a „hagyományos” lakótelepi, színes toronyházakra, aztán továbbsétálunk a Tavas utca felé.
A Gergely-, az Újhegyi-, és a Bányató utcák közötti területen többnyire hengerbe- néhol hasábba formált lakások kaptak helyet kisebb-nagyobb erkélyekkel. A ligetben a narancssárga, a rózsaszín és a halványszürke házakat csíkos minta teszi érdekesebbé. :)Különös színfoltjai a városnak ezek a magasba nyúló hengeres toronyházak. Izgalmas látványt nyújtanak a hagyományos lakótelepek mellett. Egy őszi séta alkalmával ezeket is érdemes megnézni! :)

Forrás:
Helyszínbejárás 2015. 

5 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. jó téma, érdekes válogatás! : )

  z

  VálaszTörlés
 3. Igen, lehetne még hengergetni tovább a témát. Ismerem ezeket az említett épületeket - most valahogy elkerülték a figyelmem... :)

  VálaszTörlés
 4. Már nem Kőbánya, de pont mellette:
  https://www.google.hu/maps/@47.4885839,19.09238,3a,75y,248.48h,106.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKPuhef8F83GIrQbNB5Qeww!2e0!7i13312!8i6656

  VálaszTörlés