2012. július 3., kedd

Georgia bérpalota

Fedezd fel!

Felsőbb körökben



Az Astoria sarkán álló, hengeres és órás házakról kevesen gondolnák, hogy valójában két különböző épületet rejtenek. Építési sorrendben; a Rákóczi út 4. dr. Barát Béla és Novák Ede tervei szerint 1935-re készült el. Földszintjén ’48 után az Extra áruház, majd a Textilház nyílt meg.


Kapuján belépve hatalmas, márványburkolatú előcsarnokba érünk. Szembe szolid, vasdíszes üvegajtó vezet az udvarra, ahol a növényzet egy díszmedencét rejt. Az oszlopos csarnok mennyezetén kör alakú nyílás ad rálátást a félemeletre. A körkivágás sávja érdekes sárgászöld  led világítást kapott. Hirtelen elképzeltem, ahogy lakók keringőznek az érdekes disco fényben. :-)


A szép, tágas előcsarnokból két személylift indul a szintekre. Az I. emelet padlójának közepén egymásra mintázott fekete, barna és fehér színű körmotívumok láthatók. Fölötte az emeletek padlója a földszinti korlátos körkivágást ismétli. Az utolsó emeletet fényáteresztő, lukacsos (üveg szemes), üvegbeton kupola koronázza.


A tetőteraszt kovácsoltvas korlát szegélyezi. A homlokzatot egységes travertin burkolat díszíti. Franciaerkélyes ablakai kőkeretes kovácsoltvas korlátot kaptak. A kiugró sarki rész hosszú ablakai műteremlakás rejtenek. Felette, toronyszerűen magasodó tömbön elektromos óra mutatja a pontos időt. A Rákóczi úti homlokzaton vörösrézlemezből női szoboralak a "Termékenységet" szimbolizálja. 





* kiegészítő információk a kommentekben!


Forrás:
Helyszínbejárás
Ferkai András: Pest építészete a két világháború között – 2001.

Interjú a ház közös képviselőjével



Georgia ház az órával. Mellette még látszik, hogy nem állt a mai sarki ház


Mai formájában


Ha alaposabban megnézzük az erkélykorlátokat, a két ház ebben is különbözik


Szolidan díszes kapu


Tágas márványcsarnok oszlopokkal


Lelátás az első emeletről

Megvilágított körkivágás

Lukas az első emelet :)

Célpont a II. emelet padlóján

Látvány a kör közepéről

Széééles mosollyal


Felsőbb körökben

Lukacsos kupola

Emeletek között

Az alsóbb körökben


Sark-kör

Legfelső szint

Mind ennek a teteje

Hangulatos belső terasz, kilátással







7 megjegyzés:

  1. Hű, ez jobban néz ki, mint gondoltam, és az üvegtéglás mennyezet tényleg hasonlít a Dunapark házéra (meg egy pár másikéra is). Ezt látni kell! Voltam viszont az udvarban, sehol sincs már a díszmedence, jószerivel azt is vadászni kellett, hogy merre lehetett régen. A háború után már valószínűleg nem állították helyre:(

    VálaszTörlés
  2. A lépcsőházból látszik egy mohos esővízgyűjtő "valami". De beleképzeltem, milyen lehetett fénykorában :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem tavaly ősszel volt szerencsém végigzarándokolni Imagine-ék "Titkos kertek és terek a Belvárosban"-sétáját. Ennek a háznak csak az udvarára mentünk be, és már az el elszomorított, hogy a három ház által körülölelt zöldövezetet kerítések és hálók választják el egymástól, ráadásul nem különösképpen törődnek vele, így mindent elborít a gaz. :S Egyébként állítólag véletlenszerűen népesült be növényekkel, mert csak az itt pihenő madarak által leejtett magok termékenyítették meg az itteni elzárt kert földjét. Ami pedig úgy látom, hogy tavaly óta sem változott, az a látogatókat szívesen fogadó parkőr személye: http://href.hu/x/i87l :)

    VálaszTörlés
  4. A napokban alkalmam nyílt, a ház közös képviselőjével beszélgetni az épület történetéről. Örömmel hallottam, hogy hosszas, kitartó és lelkes munka eredményeként sikerült ilyen szépen rendbe hozni a lépcsőházat; nem kis igyekezet révén, közel az eredeti állapothoz! További fejlesztések várhatók az előcsarnok led világításának, meleg fényre való cseréjére és a kert átalakítására is. Tervek között szerepel, hogy a gyermekes családok részére egy kis játszóteret illetve a lakók pihenését szolgáló szép kertet valósítsanak meg. Ezúton is köszönöm az értékes információkat, sok sikert kívánok a megvalósításhoz!

    VálaszTörlés
  5. http://www.panoramio.com/photo/108433691

    http://www.panoramio.com/photo/108433828

    Nagy Sugár

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sugi, köszönöm a linkeket! :) Nagyon szép fotókat csinálsz, néztem a többit is!

      Törlés
  6. Pazar belső részletek :) Hát nem voltak szerények az MTA tudós urai a bérházukkal : :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.