2012. május 22., kedd

Wenckheim-palota (FSzEK)

Nézz körül!

Könyvek a királyi pompa világában


 
A Wenckheim-palota a Kálvin térnél található Szabó Ervin Könyvtár főépülete.

A 120 000 holdas nagybirtokos család Szabadkígyóson élt. A jótékonyságáról híres Wenckheim Krisztina házasságából 7 gyerek született. A család sokat tartózkodott Budapesten. 1887-ben pesti palotájuk építését Meinig Artúrra, a főúri rezidenciák mesterére bízták. Az épület a neobarokk stílusjegyeket viseli magán, belső tereire a rokokó és a biedermeier jellemző.


A palota díszbejáratát, a három, íves kovácsoltvas kaput Jungfer Gyula készítette. A Reviczky utca felőli bejáraton vezették be az udvarba a lovakat. A könyvtár jelenlegi kávézója volt az egykori istálló. A hátsó szárnyba, illetve a második emeletre a személyzet lakrészeit és a konyhát helyezték. 

Az előcsarnokból átriumos (felül üveges) márványlépcsőház vezet az emeletre, ahol királyi pompa fogadja a látogatót; boudoir, arany- és ezüst szalon. A velencei tükrös báltermek karzatán foglalt helyet a zenekar. Thék Endre asztalosmunkáját dicséri az egykori dohányzóban a csigalépcső és a sötét tónusú ebédlőszalon bútorzata és mennyezetborítása.


Miután a család 1927-ben a főváros számára eladta az épületet, azt átadták a Fővárosi Könyvtár számára, ami Szabó Ervin, a magyarországi könyvtárügy élharcosáról kapta nevét. A 2001-es Központi Könyvtár rekonstrukciója során funkcióiban és szolgáltatásaiban is korszerű intézmény jött létre. Látogatás alkalmával érdemes megnézni a reprezentatív olvasótermeket is! ;)



Forrás:
A példa ereje Budapesten (Budapesti Városvédő Egyesület – 2004)
Budapest Enciklopédia (Corvina Kiadó – 1970)




Wenckheim-palota a Kálvin tér felől


Kupola rész közelebbről


Épületdísz a főhomlokzaton


A kapu árnyéka a főbejáraton


Lámpa csipkés vaskeretben



A kovácsoltvas kapu kacskaringós részletei


Díszbejárat


Bejárat a Reviczky utca felől (A Könyvtár bejárata)


Díszes sarokelem


Lépcsőház átriummal


Korlátdísz


Ajtókilincs


Aranyszalon


Kályha az ezüstszalonban



Díszes barokk bálterem



Mennyezetdísz


Többmázsás csillár az ebédlőben


Faragott faburkolat


Válassz egy könyvet és foglalj helyet! :)

4 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.