2013. január 22., kedd

Gróf Almássy Kálmán palotája

Fedezd fel!

Magyar Építészek Háza


A VIII. kerület Palotanegyedében, a hangulatos Ötpacsirta utca és a Múzeum utca sarkán épült meg az a palota, ami mai szemmel nézve is olyan hangulatot ad, mintha egy titokzatos kisváros eldugott utcácskájában járnánk. Az 1700-as években még vályogból készült földszintes házak álltak itt. A környék igazi változását a Nemzeti Múzeum klasszicista épülete, a Bródy Sándor utcai régi képviselőház, a Nemzeti Lovarda megépülése hozta. A területen arisztokraták, nemesek és gazdag polgárok építtettek kúriákat és fényűző palotákat.


Gróf Almássy Kálmán Gottgeb Antalt kérte fel otthonának megtervezésére. Az 1877 tavaszán megkezdett kisméretű saroktelek beépítése, hihetetlen gyorsasággal készült el. A szolid homlokzatú ház tömege a sarokrészre került. A magasföldszinti lakórész előszobából, utcai szobákból, egy felülvilágítós ebédlőből, öltözőből és egy fürdőszobából áll.

A palota bejárata az Ötpacsirta utcáról nyílik. A széles falkerítés mögött tágas, virágot mintázó kőkocka burkolatos kertet találunk, melyet a kiszolgáló helyiségek épületei vesznek körül. Az udvaron ma falikutat, valamint kortárs szobrászaink alkotásait, a magyar építészet kiváló mestereit; Lechner Ödön- és Kós Károly domborműveit láthatjuk. A borostyánnal benőtt házfalat nagyméretű ablakok törik meg. Boltozatos alagsorába és az emeleti lakásrészbe vezető íves lépcsőt vasszerkezetes sárga üvegtető fedi.


Az épület 1954 óta a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza. Pár év múlva a ház átalakításával a régi alagsor termeiben nyitott meg a népszerű Építész Pince étterem. Legszebb dísze, Kovács Margit keramikus nagyméretű alkotása, egy badacsonyi szüreti jelenetet ábrázoló mázas metlachi csempe. Az Építészek Háza (teljes palota) több szakmai szervezetnek is helyet biztosít. A régi lakrészben kapott helyet a Magyar Építész Kamara, melynek könyvtára szintén látogatható. A földszinti termek szakkiállításoknak, rendezvényeknek adnak otthont.


Forrás:
Helyszínbejárás
meszorg.hu
kozterkep.hu_szmrecsanyi_boldizsar
kozterkep.hu_kovacs_margit
Palotanegyed térképe 1896-ban


Barabás Miklós: Gróf Almásy Kálmán arcképe


 

Almássy Palota bejárata az Ötpacsirta utcában


Virágmintás burkolat


Borostyánnal és vadszőlővel benőtt homlokzat ősszel...


Falikút

Kós Károly dombormű a borostyán között

Lechner Ödön dombormű

 


 


Lépcsősor az Építész Pincébe


Elegáns korlát

Bejárat vasszerkezetes üvegtetővelDíszes vasszerkezet vadszőlő ölelésében

 Egy szál élet virágzik az ablakban


Kiállítás

Díszes bútorokkal berendezve

Megmaradt felülvilágító a volt étkezőben

A Kamara könyvtára
 

Építész Pince


Badacsonyi szüret_metlachi (Kovács Margit)

Lassan jön a jó idő. Látogassátok meg a palotát ilyenkor is :)


Nyári hangulatban
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése