2012. december 11., kedd

A Lukács fürdő "partján"



Láttad már?

Egy fürdőköntös mintái


A Margit híd észak-budai oldalán, egy kellemes, árnyékos parkon át vezetett az utam. Amikor megláttam a – 2011-ben szavazást nyert – és ma már Elvis Presley nevét viselő teret, kedves kincsre bukkantam. A forgalmas rakparttól pár méterre a csend kis szigetét, ill. „tavát” fedeztem fel. A fürdő gőzölgő vizével táplált kőmedencében nagy levelek között, sárga tavirózsák alatt színes halak úszkáltak. A szökőkút már inkább csak csordogált. Vizében tükröződött a fehér keretes üvegterem és a sötét sárga épület, melyen a Szent Lukács Gyógyfürdő és az ORFI osztozik. A környező park nem tűnt különösebben népszerűnek és az épület Duna-part felőli homlokzatával is bizony jóllakott már az idő.


Macskaköves sikátorán keresztül, az épületet megkerülve jutottam a fürdő belső parkjához. Az ivócsarnok a több évtizedes, óriási platánfák alatt 1937 óta fogadja az érkezőket. Az udvar kacskaringós betonútja mentén a pihenni vágyókat padok és gubbasztó foltos macskák várják. Nyári látogatásomkor itt még éppen átalakítás zajlott. Az akkor még raklapon sorakozó mintás térkövek, őszre szépen helyükre kerültek. A felújítást követően, az őszi napfényben különösen szép képet mutattak az íves, csíkos utak. Az épület falán megható „hálatáblák” sora olvasható, 1897-ből csak úgy, mint 1996-ból köszönetként a jótékony víz adta gyógyulásért.


A platánfás kert hangulata, az évszámok, az épületen játszó árnyékok visszavezetnek egy régi vidám, fényűző korszakba. A fürdő kőkorlátos teraszán napozóágyakban pihentek és a medencékben nem csak az idős korosztály hitte – hiszi mai is - gyógyulását. Az egykor híres, fedett iszapfürdője már nem üzemel. Mára a Kolopon kitermelt és feldolgozott szervetlen összetételű iszapot nagy „üstökben” főzik itt át a Lukács gyógyvizével és használják további kezelésekre. Most már szépen felújított uszoda, élménymedence, termálfürdő, gőzkamrák és szauna várja a vendégeket. Az épület körül tett kellemes séta után igazán érdemes ide beugrani, megmártózni meleg gyógyvizében! :)


Forrás:




A homlokzat felújított alsó része a fürdő, a felső az ORFI tulajdona


Részletgazdag kidolgozás



Kőmedence a gőzölgő gyógyvízzel


Vízbe mártott épület

Halak a fa lombján

A tavirózsák levelet kapnak az ősztől

Díszes kőkorlát

Platánfák árnyékában


Óra a bejáratnál


Az ivócsarnok




Mintás padló


Felújított park kényelmes padokkal
 

Az ORFI bejárata


Csíkos, kanyargós utak


A felújított kádfürdő részleg




Hálatáblák sora









Dombormű az épületen


8 megjegyzés:

  1. Sosem voltam még ebben a belső parkban, igaz, bevallom, a fürdőben sem;) Nagyon szép és nagyon tetszik még a "csíkos, kanyargós utak" feliratú kép. Kedvem lett elmenni, köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden nagyon szép, valóban. Csak ne akarj mozgássérültként, bottal vagy kerekesszékkel arra járni, mert a talaj roppant egyenetlen... Ez nem lenne baj, ha nem GYÓGYFÜRDŐ lenne ott bévül, mozgásszervi bajok gyógyítására (is)

      Törlés
  2. Aki a lebontott budapesti Tabán városrész helyén épült parkban sétálgat, érdemes előtte elolvasnia a Tabán egykor és ma c. kötetet, mely nem csak tömören meséli el a városrész történetét, hanem nagyon sok régi fotót, és mai összehasonlító képet is közöl, így szinte sétálgatás közben tudjuk elképzelni az egykor ott állott utcácskákat , házakat, kocsmákat, melyeket egykor Krúdy is oly szívesen látogatott

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az ajánlót! Valóban nagyon kis hangulatos hely volt a Tabán - ami innen két hídnyi ugrásra van - , bár én a mait is szeretem :) A Tabán csücskében álló Rác fürdőről is írok majd, mert a modern külső szép csipkés kidolgozást rejteget magában ;)

      Törlés
  3. Hajrá, várjuk !

    VálaszTörlés
  4. Szegény Germánusz Gyulától már a parkot is elvette ez az istentelen és embertelen hatalom

    VálaszTörlés
  5. Csak az első mondathoz:
    nem észak-pesti, hanem budai ... bocsi! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.