2012. szeptember 11., kedd

Árkád Bazár

Nézz fel, és láss!

A játék öröme


Valahol benn, a sűrű blokkban, Épp' a Síp és Dohány utca sarkán” a 60-as években a fiatalságé volt a világ, a Metro Klubban. A hely valójában a 2-es metró építői számára nyílt volna, ám végül a magyar beat zenét képviselő Metro együttes szórakozóhelye lett.


A sarki ház homlokzatáról 2008-ban hámozták le a múlt egy rétegét, és tárult fel a valóság: "ÁRKÁD BAZÁR - KÉSMÁRKY ÉS ILLÉS JÁTÉK ÁRUHÁZA". 1909-ben Vágó László és Vágó József tervei szerint épült fel a korszak legszínvonalasabb szecessziós játékáruháza. A kínálat sokszínűsége mutatta a népviseletes babák, a szánkók, villamos vasutak, tengeri hajók és az elmaradhatatlan hintalovak széles választékát. A játékokból
pénztárcájához mérten kedvére válogathatott minden társadalmi osztály.


A homlokzaton Zsolnay kerámiából készített mesejelenetek láthatók. Kisgyerekek fakarddal, csákóval a fejükön katonákkal játszanak a játékvárak között. Látható itt pólyás baba, hintaló, majom és macska is.

A műemléki védettségű épület belső része sajnos rossz állapotban van már. A gang rozsdás korlátain még láthatók a mesefigurák, a lépcsőfeljáratban az AB monogram. Az előcsarnok babamintás borítása még egyben van. A hátsó lépcső ölelésében egykor lift működött. Ma már csak a szép rács őrzi emlékét. Az udvar közepén kupola emelkedik. A bazár érdekes megoldásaként üvegszemes felülvilágítót terveztek.
   
Aki ellátogat a Szerencsi Játékboltba, vagy megnézni a Bálint Ágnes Emlékházat, újra megcsodálhatja gyermekkora játék- és mesevilágát!



Forrás:
Helyszínbejárás

retronom.hu 
nol.hu
huszadikszazad.hu





Ilyen volt eredetiben


Metro Klub felirattal 1970



Bontás előtt



Bontás után



Eozin Árkád Bazár monogram



Babák egy huszár védelme mellett



Hintaló, majommal, macskával és katonákkal




Fehér kerámiával


Az előcsarnok fala


Folyosók


Kupola a kertben és állatmintás korlát a gangon


Több zöld, mint vakolat



Hátsó lépcsőház


Liftakna felvonó nélkül



Csigalépcső díszes korláttal



4 megjegyzés:

  1. De jó, erről nem is tudtam! Valamikor szerét ejtem, hogy személyesen is láthassam. Tegnap este bukkantam rá a blogodra és gyorsan be is jelöltem követésre, mert érdekel ennek a városnak a múltja, érdekes dolgokat találtam itt. Köszönöm a hozzászólást a blogomon, ott válaszoltam is rá :)

    VálaszTörlés
  2. Egy újabb kallódó gyöngyszem, ráadásul a város közepén:( Meghalok ezektől.
    A fehér macska teljesen olyan, mintha az enyémről mintázták volna, és az a vicces, hogy eddig sosem vettem észre, mondjuk nem járok arra sokat, de azért néha igen, és én tényleg, de tényleg nézek felfelé...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagy kár, hogy ezek a gyönyörű értékek tönkre mennek.

    VálaszTörlés
  4. Itt laktam, az I. em. 4.-ben 13 évig. a Kupola szintjén. Csodálom, hogy nem renoválták teljesen azóta, de egy ici-picit azért tisztább, mint akkoriban volt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.