Tudtad?
Szaloncukor - „szalonczukkedli" (Jókai Mór)
A fondantcukor – túltelített oldatból kikristályosított cukormassza –, amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik.
A szaloncukor gyártásának gépesítése Magyarországon több cég nevéhez is köthető - pl. Stühmer csokoládé gyára.
Gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár, amelyben már szaloncukrot is gyártottak 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában, Gerbeaud és Kugler csokoládé gyára pedig 1886-ban kezdte meg működését.
Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt.
Kugler Géza 1891-ben kiadott Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében 17-féle szaloncukor receptet ajánl.
Jókedvben, finomságokban és meglepetésekben gazdag karácsonyt kívánok!
A szaloncukor gyártásának gépesítése Magyarországon több cég nevéhez is köthető - pl. Stühmer csokoládé gyára.
Gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár, amelyben már szaloncukrot is gyártottak 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában, Gerbeaud és Kugler csokoládé gyára pedig 1886-ban kezdte meg működését.
Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt.
Kugler Géza 1891-ben kiadott Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében 17-féle szaloncukor receptet ajánl.
Jókedvben, finomságokban és meglepetésekben gazdag karácsonyt kívánok!
Forrás:
Csokoládégyár |
Nosztalgia szaloncukor |
Szaloncukor |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.